5 dagen the blues

5 dagen the blues

Grolloo, een stil en landelijk dorpje in het mooie Drente, was voor de 5e maal omgetoverd tot blueshoofdstad van Nederland. De kenners kennen dit dorpje natuurlijk van de Nederlandse blueslegende Harry Muskee (Cuby) en is nu vooral ook bekend van de kaarsenmagnaat Johan D. Johan is één van de initiatiefnemers van dit prachtige festival, maar is door bekende redenen, uitgesloten van de organisatie en ik ben het daar wel mee eens.

Wij waren er dit jaar ook bij en we hebben genoten van de sfeer, de festivalcamping en de muziek.

Het begon voor ons op woensdagmiddag. De tent opzetten, lekker eten in het dorp en alvast in de stemming komen met een bluesoptreden op de camping.

De ochtenden

Elke ochtend begon met een stevig ontbijt op de camping. Mooi om te zien hoe goed ze dat hadden geregeld op camping. De honderden gasten werden efficiënt voorzien van brood, kaas, eieren, zoet- en vleeswaren, iets te slappe koffie en een vruchtendrankje. Top geregeld.

Daarna werd het tijd voor een mooie ochtendwandeling door het mooie Drentse land. Iets wat de komende dagen steeds hebben herhaald.

Het festival

Het Holland International Bluesfestival (HIBF) was de reden waarom we naar Grolloo gingen. Dit jaar was het een driedaags festival met een mooie line-up.

Dag 1

De programmering voor de dag 1 zag er als volgt uit. Ik licht mijn favoriete optredens nog even een klein beetje toe.

 • Curtis Salgado
  Geweldig strak en professioneel optreden van deze oude rot.
 • Danielle Nicole
  Voor mij de grootste verrassing van het festival. Wat een vrouw! Geweldige bassiste met een prachtige, krachtige stem. En de drummer en de gitarist mochten er ook zijn. Heb echt genoten van hun energie en had er achteraf spijt van dat ik dit optreden vanaf de tribune heb bekeken.
 • Southern Avenue
 • DeWolff
 • Danny Vera

Dag 2

 • Sugaray Rayford
  Geweldige entertainer. Beetje provocerend, soms op en net over het randje, maar wel erg vermakelijk. De man gaf zweten een nieuwe dimensie.
 • Kat Riggins Feat. Mike Zito Band
  Mike Zito kan spelen!
 • Christone “Kingfish” Ingram
  Tja, uitgesponnen virtuoze gitaarsolo’s. Soms iets te ver doorgevoerd, maar deze man kan echt alles met de gitaar.
 • Walter Trout
  Samen met Danielle Nicole, King Solomon Hicks en Vintage Trouble het hoogtepunt van het festival. Deze man is een fenomeen.
 • Beth Hart (cancelled)
  De grote teleurstelling van het festival. Kwartier voor tijd zegde ze af wegens gezondheidsproblemen. Ik had me hier echt op verheugd… Ze werd last minute vervangen door een
  Holland International Jam Blues Session, een combinatie van nog aanwezige artiesten. Scheen wel erg goed te zijn geweest, maar wij hebben dit optreden overgeslagen, teleurgesteld als we waren…

Dag 3

Sfeer

Het bluesfestival kende een heerlijke sfeer en elke dag toch net iets anders. Je moet hier niet komen voor het jonge en energiek publiek. Met mijn 58 voelde ik me nog steeds jong tussen de festivalgangers. Vooral de eerste 2 dagen. Op dag 3 waren er gelukkig toch meer jongeren aanwezig.
Het weer was goed, de drank vloeide rijkelijk en het eten was prima (als je tenminste geen veggie bent)
De combinatie van het fijne gezelschap, mooie muziek, de gemoedelijke camping en het mooie weer zorgde voor een fijne en geslaagd festival.


Meer foto’s zijn te zien in mijn Flickr album.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.